Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος Πολ και Λόρα - Ζωγραφική εκ του φυσικού του Άρη Μαραγκόπουλου

1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ:
Η πόλη γιορτάΖΕΙ
Πτολεμαΐδα, 29/3/2017
Βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος
Πολ και Λόρα,
ζωγραφική εκ του φυσικού
του
Άρη Μαραγκόπουλου

Κατηγορία: Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία Σελ.: 528 • Σχήμα: 17 x 24 •

Η συντροφική ζωή του επαναστάτη που έγραψε το Δικαίωμα στην τεμπελιά με τη χειραφετημένη κόρη του συγγραφέα του Κομμουνιστικού μανιφέστου. Ο έρωτας, οι κοινές ιδέες, οι κοινοί αγώνες του ζεύγους ΠολΛαφάργκ - Λόρα Μαρξ και η τολμηρή επιλογή τους για ένα κοινό τέλος: προς την Ουτοπία.

O Πολ και η Λόρα, πρωταγωνιστές αυτού του μυθιστορήματος, γνωρίζονται στο Λονδίνο λίγο μετά τη δημιουργία της Α΄ Διεθνούς και πέντε χρόνια πριν την Κομμούνα. Η περιπετειώδης ζωή τους εμπλέκεται με όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά: αυτός, επαναστάτης φοιτητής, διωγμένος απ’ όλα τα πανεπιστήμια της Γαλλίας επειδή «κηλίδωσε» την εθνική σημαία, εκείνη κόρη του Καρλ Μαρξ. Για σαράντα πέντε χρόνια μοιράζονται κοινές ιδέες και κοινή συντροφική ζωή. Μοιράζονται κι ένα κοινό τέλος: αυτό που αρνείται τη ζωή για να υπογράψει το δικαίωμα στην Ουτοπία.
Το Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού είναι η εποχή των υφαντουργείων, του σιδηροδρόμου, του ηλεκτρισμού, της φωτογραφίας. Η εποχή του Μαρξ, του Ένγκελς, του Προυντόν, του Μπακούνιν. Η εποχή του Μανέ και του Κουρμπέ, του Ιγκό, του Φλομπέρ, του Ρεμπό και του Ζολά. Η εποχή των στρατευμένων διανοουμένων, των δοκιμασμένων επαναστατών και των κοινωνικών ουτοπιών.
Ο Πολ Λαφάργκ και η Λόρα Μαρξ, δραματικοί ήρωες αυτού του πυκνού μυθιστορήματος, είναι το κάτοπτρο όπου αυτή η εποχή απεικονίζεται, κατά κάποιον τρόπο, εκ του φυσικού. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο όπου η αληθοφάνεια υποκαθιστά την αλήθεια στην πολιτική, ενώ παράλληλα εκπίπτει ως θεμελιώδης αξία στις τέχνες.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου στην Πτολεμαΐδα θα προβληθεί βίντεο με ντοκουμέντα εποχής αλλά και στοιχεία από την πλοκή του μυθιστορήματος.

Για τον Άρη Μαραγκόπουλο πλήρη βιογραφικά κλπ. στοιχεία (1) εδώ:
ΚΑΙ 2. ΕΔΩ:

Για το βιβλίο ΠΟΛ ΚΑΙ ΛΟΡΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ, ΕΔΩ:
ΚΑΙ ΕΔΩ:

Καθώς και στο Facebook:https://www.facebook.com/arisgrandman/

Στο ΥοuTubeέχει επίσης αναρτηθεί ένα σχετικό βίντεο, εδώ:

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
ΩΡΑ: 19.30


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΊΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου