Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

1o φεστιβάλ Πτολεμαΐδας με τη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΞΟΥΡΗ στη μουσική παράσταση «ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ»





1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ:

Η πόλη γιορτάΖΕΙ

Πτολεμαΐδα, 26/3/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΠΟΥ
1o φεστιβάλ Πτολεμαΐδας με τη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΞΟΥΡΗ στη μουσική παράσταση
 «ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ»
Μια Solo & A Capella μουσική παράσταση ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 9.00μ.μ. φιλοξενεί το 1ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας – Η πόλη γιορτάΖΕΙ στο ΙΔΕΕΣ Cafe. Τα Δανεικά Παπούτσια προέκυψαν από μια ανάγκη επαναπροσδιορισμού & συμφιλίωσης, του εσωτερικού εαυτού της καλλιτέχνιδας με την τότε πραγματικότητα που βρίσκονταν για καιρό, σε κατάσταση εμπόλεμη. Πιο συγκεκριμένα:

«…Έτσι ήρθαν ξανά στο φως, κομμάτια της παιδικής μου ηλικίας, εμπειρίες της πιο ώριμης, τραγούδια και κείμενα αγαπημένα και φυσικά, φίλοι πολύτιμοι και σταθεροί. Και βήμα το βήμα, σχηματίστηκαν τα Δανεικά Παπούτσια».
Η παράσταση έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής, είτε με την πιο λιτή μορφή της, αυτή του solo a cappella, είτε με την πιο σύνθετη, περιέχοντας τη συμμετοχή σημαντικών τραγουδοποιών και μουσικών.
Εκτός από την Αθήνα (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης, Playground) έχει «περπατήσει» ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα Δανεικά παπούτσια είναι ωραία…

Έχετε ακούσει το "bang bang" (της Σερ και της Νάνσυ Σινάτρα) παιγμένο σε μπαγλαμαδάκι; Έχετε δει παράσταση σε θέατρο με την τραγουδίστρια να τραγουδάει σχεδόν αποκλειστικά, a capella;

Από την Ηρώ Μητρούτσικου                                                                                      18.3.2017

«Δανεικά παπούτσια»

Τη Χριστίνα Μαξούρη τη γνώρισα στην επιτυχία του Φεστιβάλ Αθηνών 2010 «Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες», της ομάδας Σφοράρις (sforaris.blogspot.gr) σε σκηνοθεσία Γ.Καλαβριανού. Εκεί με μάγεψε η φωνή της σε ένα παραδοσιακό τραγούδι κι έμαθα ότι ασχολείται και με το ρεμπέτικο. Έκτοτε, η Χριστίνα, ακολούθησε μια σημαντική πορεία στο θέατρο -αλλά και στο τραγούδι- κι έτσι, φέτος, έπειτα από ένα 2ετή κύκλο sold out παραστάσεων στην Αθήνα και με εκτενή περιοδεία στην Ελλάδα, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Μιλάνο, επιστρέφει για να περπατήσει -για τελευταία φορά- στα βήματα Δανεικών Παπουτσιών.
Προσιτή και ζεστή όπως είναι πάντα, με ένα απλό μαύρο φουστάνι, μας κάνει να νιώσουμε σα το σπίτι μας. Η απλότητα χαρακτηρίζει όχι μόνο την περφόρμερ, αλλά και όλη την παράσταση, της οποίας περιεχόμενο και δομή, διαμορφώνονται σύμφωνα με τον χώρο, τη χώρα και τους συμμετέχοντες (www.christinamaxouri.com )!
Η Χριστίνα, δανείζεται παλιές και νέες μελωδίες και τις ερμηνεύει a cappella ή με τη συνοδεία τριών ξεχωριστών μουσικών, πλάι σε αποσπάσματα από τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Σα να μας έχει καλέσει σπίτι της και συζητάμε, διαλέγει από τη βιβλιοθήκη, δίπλα στις παιδικές της φωτογραφίες, βιβλία και μας διαβάζει σύντομα αποσπάσματα.
Τραγούδια των Μ.Χατζιδάκι, Στ.Ξαρχάκου, Β.Τσιτσάνη, Μ.Λοΐζου, Δ.Σαββόπουλου, Ελ.Καραΐνδρου, Άγγ.Τριανταφύλλου, George Bizet, Tomas Méndes κ.ά, συνομιλούν με κείμενα των Γ.Ρίτσου, Οδ.Ελύτη, Μ.Αναγνωστάκη, Τ.Λειβαδίτη, Μιλτ.Σαχτούρη, Ντ.Χριστιανόπουλου, Jalaluddin Rumi.
Κινηματογραφικά τραγούδια μπλέκονται με μεταλλόφωνο, ενώ το θεατρικό στοιχείο δεν αργεί να μπει και μια ομπρέλα, φτιαγμένη από φύλλα, μας μεταφέρει στην εξωτική Κεϊλάνη, ενώ κάπου θα τρυπώσει κι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα κομμάτια του ελληνικού θεάτρου, ο μονόλογος της Γκόλφως. Όλα αυτά συνδέονται υπέροχα μεταξύ τους, ώσπου ένα σερβίτσιο στρώνεται και περιμένει γιατί «όλα απόψε ζητάνε να γυρίσεις», ενώ το τρομπόνι θα μιμηθεί το κελάιδισμα ενός περιστεριού.
Μια παράσταση που φτιάχτηκε ακολουθώντας κυρίως συναισθηματικούς συνειρμούς, με σκοπό την κατάργηση της απόστασης μεταξύ κοινού κι ερμηνευτή και το πέτυχε. Η αισθαντικότητα και η ηρεμία της τραγουδίστριας-ηθοποιού, σαν τριανταφυλλάκι στην καρδιά μας, ξεχειλίζει σε όλη την παράσταση. Συνοδοιπόροι ένα βιολί, ένα τσέλο, ένα τρομπόνι και πλήκτρα, περπατούν μαζί της δανειζόμενοι μελωδίες και γραφές από ζώντες και απόντες δημιουργούς.
Η φωνή της Μαξούρη γέμισε φέτος τον ιδιαίτερο χώρο του Κ.Ε.Τ, μετέπειτα τη μεγάλη, κεντρική αίθουσα του θεάτρου του Ν.Κόσμου και η περιοδεία ξαναρχίζει. Η παράσταση ολοκλήρωσε τον κύκλο της στην Αθηνά κι έτσι θα την δούμε:
Δευτέρα 27 Μαρτίου στην Πτολεμαΐδα &
Τρίτη 2 Μαΐου στο Δη.Πε.Θε Κοζάνης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
«ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ»
ΩΡΑ: 21.30
ΙΔΕΕΣ Cafe

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου